Af en toe een haar in de boter (of de factuur).
Klachten tegen energieleveranciers. De Economische Inspectie heeft gelijkaardige ervaringen als de Dienst Rechtshulp van Arco. Het is een sector waar er heel veel klachten over zijn.
Wat zijn de meest voorkomende klachten en waarop moet de verbruiker letten.
De meeste klachten draaien rond: een hoge verbrekingsvergoeding, de agressieve huis-aan-huis verkoop en onjuiste facturen. De Economische Inspectie heeft sommige klachten zelfs aan het parket overgemaakt.
Bij de dienst Rechtshulp van Arco gaan de klachten in dezelfde richting.
Stefan Domen: “In 2005 zagen wij een sterke toename van het aantal klachten over leveranciers van elektriciteit en gas. Sinds de verbruiker van leverancier kan veranderen zien we dat bij een overstap de eindafrekening soms niet klopt. Wat nog voorkomt: na ene overschakeling krijgen sommige verbruikers nog altijd facturen van hun vorige leverancier”.
Met de facturatie loopt het wel vaker mis.
Stefan Domen: “Ze zijn onduidelijk of erger, onjuist. Bijvoorbeeld: er wordt een tarief aangerekend dat in het contract niet voorzien is. Ander geval: plots krijgt een klant hogere voorschotten aangerekend”.
Andere kwaal van de sector: het te pas en te onpas aanrekenen van allerlei soorten nalatigheidskosten.
Stefan Domen: “Mensen protesteren tegen een factuur omdat deze niet correct is en bij de volgende aanmaning tot betaling wordt het bedrag van de factuur zonder boe of ba verhoogd met nalatigheidskosten”.
Het is ook moeilijk om facturen van de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Er zou dus best een overzichtelijk en uniform modelfactuur moeten komen voor alle leveranciers”.
Ganaël Pastoret: “Het gebeurt dat de overschakeling naar een nieuwe elektriciteits- of gasleverancier veel te laat in orde komt. Ook daarover krijgen we klachten. Andere klachten gaan dan weer over rekeningen die de klant kreeg voor een periode dat hij geen energie kreeg”.
Agressieve verkoopstechnieken - De verkoopstechnieken zorgen voor miserie. De huis-aan-huisverkoop zegt de Economische Inspectie, maar ook de telefoonverkoop, zegt Arco Rechtshulp.
Ganaël Pastoret: “Iemand blijkt na een telefoongesprek plots klant te zijn geworden bij een leverancier. Tegen zijn zin. Het gebeurt dat verkopers doelbewust bepaalde zaken verzwijgen om iemand een contract te laten tekenen. Wat veel voorkomt: men verzwijgt dat de klant aan zijn huidige leverancier schadevergoeding zal moeten betalen in geval van vroegtijdige verbreking of een opzegtermijn zal moeten respecteren”.
Verschil - Kan je de leveranciers allemaal over dezelfde kam mscheren ? “Neen”, zeggen Domen en Pastoret. “Bij Arco Rechtshulp stellen we vast dat Electrabel en City power altijd op onze brieven (tussenkomst voor aandeelhouders van Arcopar bij leverancier) antwoorden. Bij andere maatschappijen komt meer dan eens geen ofwel een zeer laattijdige reactie”.
Ombudsdienst wanneer ? - Een ombudsdienst voor de energiegeschillen is aangewezen. Zo´n dienst werkt vaak gratis en heeft een groot moreel gezag. Door publicatie van de klachten in een jaarverslag kan hij druk uitoefenen en veel zaken voorkomen. De oprichting van zo´n ombudsdienst voor energie is allang beloofd door minister Verwilghen. Nu zou die er eindelijk komen half 2006.
Goede raad - Voor je als klant van leverancier verandert, lees dan zeer goed het contract en de algemene voorwaarden van zowel je huidige leverancier als van de nieuwe. Arco Rechtshulp is steeds bereid aandeelhouders van Arcopar bij te staan. Daarvoor kan je altijd terecht bij de nationale dienst Arco Rechtshulp (telefonisch op 02 285 41 00 en dit elke maandag van 09.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 of schriftelijk (Livingstonelaan 6 te 1000 Brussel) of op de regionale permanenties (om te weten waar en wanneer deze in jouw regio plaatsvinden bel 0800 94 306 of ga naar
www.groeparco.be).
Arcopar-aandeelhouders kunnen rekenen op een gratis tussenkomst indien hun zaak juridisch haalbaar is en het geschil een minimumwaarde heeft van 75 Euro.
Bron: Visie nr. 6, 24 februari 2006.