Omdat veel van onze leden in de praktijk blijkbaar steeds problemen ondervinden met het bekomen van een referentieadres, hebben we besloten om vanaf heden als belangenorganisatie zelf referentieadressen aan onze leden te gaan verstrekken.
Volgens de daklozengids, die door de overheid zelf uitgegeven werd, ben je dakloos wanneer je je in één van devolgende situaties bevindt
- je slaapt op straat, op een bank, in het station, in het park of in de metro of in een kraakpand.
- je slaapt in je voertuig
- je slaapt bij vrienden telkens voor een periode korter dan 8 dagen ( vanaf de achtste dag verblijf moet je je er eigenlijk inschrijven )
- je hebt tot geen enkele woning permanente toegang waar je je kan domicilieren - je hebt maw geen eigen stek of thuis of woonst.
wanneer je bovendien ambtelijk geschrapt ( uitgeschreven uit je laatste woning zonder ergens anders terug te zijn ingeschreven ) bent en niet over de middelen of mogelijkheden beschikt om op korte termijn terug aan een woonst te geraken dan ....
heb je volgens de wet recht op een referentieadres.
Dit referentieadres is ahw een officieel ( dus geen dubieus ) postadres, een postadres waarmee je bovendien ingeschreven bent en blijft in het bevolkingsregister zonder dat je op dat adres woont. Aan deze inschrijving in het bevoilkingsregister zijn in ons land in de praktijk nagenoeg alle sociale en andere rechten gekoppeld en dus geeft een referentieadres ook toegang tot deze rechten ( uitkering trekken, mutualiteit in orde maken, bankrekening openen ... )
Een referentieadres kan je normaal gezien bekomen van derden of van het ocmw. Familie of vrienden kunnen jouw dus ook een referentieadres geven volgens de wet en dit zonder het risico te lopen dat hun uitkering vermindert of dat ze deurwaarders op hun dak krijgen voor jouw schulden.
In de praktijk blijken er echter veel problemen te rijzen wanneer mensen zich naar de burgerlijke stand begeven om een referentieadres voor een dak - of thuisloze medemens te regelen. Veel ambtenaars schijnen zelfs niet eens een referentieadres te kennen of zijn wegens onzekerheid weigerachtig om de wetgeving inzake toe te passen. Ook bij het ocmw is het referentieadres vaak niet bekend of heel onpopulair om voor ons vooralsnog geheel onduidelijke redenen.
Ondanks de volstrekte wettelijkheid ervan wordt het referentieadres door zowel gedomicilieerden als door ambtenaars, wijkagenten enz in de praktijk veelal gewantrouwd. Daardoor krijgen slechts weinige dak of thuislozen deze al te zware procedure in de praktijk ook echt rond. Ook het vinden van een persoon die een referentieadres wil geven en post consequent wil ontvangen en bewaren en afleveren, is in de praktijk vaak verre van evident