Dat is wat er aankomt...
14/08
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/380522/2008/08/14/Energieprijzen-schieten-alweer-fors-de-hoogte-in.dhtmlEnergieprijzen schieten alweer fors de hoogte in
Stijging ten opzichte van 2007: Aardgas +50 procent; Stookolie +60 procent; Elektriciteit +20 procent
De verwarmingskosten in het najaar dreigen fors op te lopen, zo becijferde De Morgen. Hulpverleners en OCMW's zijn volop in de weer om die 'energieschok' voor te bereiden, want er zijn nu al signalen dat veel gezinnen in financiële problemen zullen komen.
De aardgasprijs voor de doorsneeconsument lag eind juli liefst 50,5 procent hoger dan een jaar geleden, zo becijferde de FOD Economie. Volgens sectorspecialisten zal die in de komende maanden alleen maar verder stijgen. De prijs van aardgas is immers gebaseerd op de olieprijs van een zestal maanden ervoor. Nu is de prijs voor ruwe olie tussen februari en midden juli van dit jaar stelselmatig gestegen, van 90 tot 145 dollar per vat. Als het weer tegenzit, wordt het daardoor voor heel wat huishoudens een dure winter. Meer dan twee miljoen Belgische gezinnen verwarmen zich met aardgas, dat daarmee de populairste verwarmingsbron is.
Bij stookolie, de verwarmingsbron voor ongeveer 1,7 miljoen gezinnen, worden de schommelingen van de olieprijs al na een tweetal dagen doorgerekend. De prijs van stookolie gaat sinds enkele weken in dalende lijn, maar staat wel nog altijd een slordige 60 procent hoger dan een jaar geleden.
Het is onduidelijk hoe de stookolieprijs zal evolueren. De richtinggevende prijs van ruwe olie maakte de voorbije dagen bokkensprongen en ging gisteren omhoog door de spanningen in Georgië. "Voorspellingen maken over de stookolieprijs in het najaar is heel gevaarlijk", zegt brandstoffenhandelaar Francis Degros. "Wij kunnen alleen maar hopen dat de olieprijs onder de 100 dollar zakt." Econoom Stijn De Cock van het beurshuis Petercam acht een verdere daling van de stookolieprijs onwaarschijnlijk.
Ook de andere kosten in het huis gaan omhoog. Uit de statistieken van de FOD Economie blijkt dat de elektriciteitsprijs voor een gemiddeld gezinsverbruik inmiddels 19,7 procent hoger uitkomt dan een jaar geleden. Water is 7,4 procent duurder geworden.
De opeenstapeling van hogere facturen brengt almaar meer gezinnen nu al in de problemen, maakt het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling op uit de signalen van de OCMW's. "We zien een toename van de wanbetalingen. Niet alleen kansarmen met een leefloon vragen om schuldbemiddeling. Ook mensen met een job komen in de problemen. Het gaat vooral om alleenstaande moeders en jonge gezinnen met een laag inkomen. Dat is zorgwekkend, want het gaat hier om basisbehoeften als verwarming en elektriciteit", zegt coördinator Dirk De Clerck.
Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling opent in september een telefonische helpdesk waar OCMW's juridische vragen kunnen stellen over energie-, water- en telecomfacturen. "We verwachten dat er dit najaar nog meer gezinnen problemen zullen hebben met hun budget", zegt Dirk De Clerck. "De grote schok komt er rond de jaarwisseling, wanneer de afrekeningen voor het afgelopen jaar in de bus zullen vallen en de energieleveranciers grotere voorschotten zullen vragen voor het komende jaar." (Emmanuel Vanbrussel)