De waterwegen zijn de laatste 20 jaar een speelplaats voor de rijken geworden, je ziet dan ook overal jachthaventjes -met een tekort aan ligplaatsen want de vraag is groter dan het aanbod- opduiken en er is wel degelijk een reglementering. Gewoon ergens je boot dumpen is er niet meer bij. Mogelijks is men hier en daar wat toleranter.
In Nederland, met veel meer water, zie je veel meer woonboten:
Vereniging Woonschepen Zuid (VWZ)in Amsterdam:
www.vwz-amsterdam.nlEn hier? Vb. van Gent:
http://www.allesovergent.be/file.php?a=1&t=1&ID=296 Geen extra woonboten meer in Gent
door: reporter 175, update: 15-06-2005 02:55
Als u de ambitie had om met een woonboot te wonen in Gent : vergeet het dan maar. Er mogen geen extra woonboten meer naar Gent komen. AWZ, de administratie Waterwegen en Zeewezen heeft de huidige situatie bevroren. Het huidige bestand van 320 boten mag blijven liggen en wordt geïnspecteerd. Op termijn moeten alle eigenaars een classificatiecertificaat voorleggen. Boten die zo’n certificaat niet hebben, moeten weg. Commissaris Smessaert van de scheepvaartpolitie schat dat zo’n 70 boten de inspectie niet zullen overleven. «Die wrakken moeten er gewoon uit», klinkt het keihard.
Sonia Pieters is verantwoordelijk voor de stilliggende boten bij nv Waterwegen en Zeekanaal Afdeling Bovenschelde, district Gent. «Gent is volzet», zegt ze. «Er zijn aanmeerplannen gemaakt voor de binnenstad, die zitten vol. Voor het havengebied, het Houtdok, Handelsdok, Wiedauwkaai en tussen spoorwegbrug en Meulestedebrug zijn we momenteel bezig met een nieuw aanmeerplan en zullen er vergunningen voor schepen met een classificatiecertificaat worden verleend.»
«Dagelijks krijgen we nog aanvragen binnen, maar het kan niet meer. In december en februari gingen we langs bij alle aanwezige schepen. Aan de aanwezige booteigenaars vroegen we hen wat hun bedoeling was met de boot. De antwoorden op die vragen tellen nu. Alle boten zijn geregistreerd en gefotografeerd. Voor alle duidelijkheid :het gaat hier zowel om woonboten als om plezierbootjes en jachten.»
De controle bleek niet overbodig want op de Gentse binnenwateren dreigde een ware wildgroei te ontstaan. «Sommige mensen kopen in Frankrijk een oude, verroeste boot om er hier een woonboot van te maken. Alleen onderschatten ze de ombouwkosten en hebben ze al helemaal geen verstand van boten», zegt commissaris Freddy Smessaert van de scheepvaartpolitie. «Het resultaat laat zich raden : de boot ligt hier te roesten en er wordt nog amper naar omgekeken.» In de afgelopen weken zonken er op die manier al twee oude bootjes in de haven van Gent.
En een échte reglementering op de woonboten bestaat er niet. «Daar zijn we nu met de NV Zeekanaal keihard mee bezig», zegt Pieters. De boten die in december en februari werden geregistreerd moeten binnen vijf jaar een classificatiecertificaat hebben.
Commissaris Smessaert ziet het somber in. «Vorige week werd een verroest binnenschip, de Angelika, naar de sloop gebracht. De gaten in de romp waren afgezet met piepschuim ! De eigenaar van het gezonken wrak aan het Handelsdok is met de noorderzon verdwenen. Het wordt binnenkort gelicht, op kosten van de belastingbetaler», klinkt het. «Er moet dringend een schoonmaak gehouden worden. Naar onze schatting liggen er zo’n 70 wrakken te drijven die dringend weg moeten of ze zinken.»