Vierde Wereld Forum

Belgie => Huisvesting, dakloosheid, domicilie, referentieadres => : debbie 20 February 2007, 10:22:41

: Nieuwe huurwet wordt strenger
: debbie 20 February 2007, 10:22:41
Wie een woning wil verhuren, zal voortaan een reeks extra verplichtingen moeten naleven. Zo moeten de huurprijs en het eventuele bedrag aan gemeenschappelijke kosten op de affiche worden vermeld.
Dat staat in de aangepaste huurwet van justitieminister Laurette Onkelinx die ter goedkeuring ligt in de Kamer en dus weldra wet wordt.

Eigenaars zullen de gemeente ook ten minste twee weken op voorhand moeten verwittigen van elke verhuring. En een plaatsbeschrijving moet altijd worden opgemaakt.

Met de verplichting om de huurprijs op de affiche te vermelden, wil Onkelinx discriminatie van huurders met een andere huidskleur tegengaan. Eigenaars die de verplichting aan hun laars lappen, riskeren een administratieve sanctie van 50 euro bij de eerste overtreding en 250 euro bij alle volgende.

De gemeenten zullen eigenaars ook kunnen verplichten om elke verhuring ten minste veertien dagen vooraf bij hen te melden. Doen ze dat niet, dan mag de huurder een al afgesloten huurcontract opzeggen zonder kosten.
De gemeenten kunnen dan een databank van alle te huur gestelde panden aanleggen, die kandidaat-huurders kunnen raadplegen.

De regeling wordt van kracht op 1 oktober.

http://www.gva.be/nieuws/Binnenland/default.asp?art={8FCAB7BE-FFE3-4032-9013-84A858CCEBD4}
: Re: Nieuwe huurwet wordt strenger
: debbie 20 February 2007, 10:29:47
Misschien een eerste stap naar controle op de staat en huurprijs van de woningen? In elk geval zal via die databank de mogelijkheid ontstaan voor de gemeenten om meer zicht te krijgen op de het aantal huurwoningen en de huurprijs die ervoor gevraagd wordt.

Met de verplichting om de huurprijs op de affiche te vermelden, wil Onkelinx discriminatie van huurders met een andere huidskleur tegengaan.

Wat ik hier wel weer mis zijn al de andere vormen van discrimantie.
Alleenstaande mannen, werklozen, leefloners, jong volwassenen .... die op basis daarvan gediscrimineerd worden. Daar is weer helemaal geen aandacht voor.

: Re: Nieuwe huurwet wordt strenger
: alpha 21 February 2007, 20:18:45
Positief is in elk geval dat er een duidelijke vooraf aangekondigde prijs gepubliceerd wordt op zowel de affiches als in de kranten.
Het voorkomt geniepige discriminatie door de prijs te verhogen als men in kontakt komt met een kandidaat huurder aan wie  men liever niet verhuurt.
Ten tweede voorkomt het een hoop nutteloze telefoontjes van kandidaat huurders als van te voren toch al vaststaat dat de huurprijs te duur is.
Trouwens in winkels worden de producten ook duidelijk voorzien van een prijskaartje en heeft de consument recht op deze prijs!
Het werd tijd dat dit in de vastgoedsector ook toegepast wordt.
De huurder die zich gediscrimineerd voelt staat hiermee toch iets sterker ....
: Re: Nieuwe huurwet wordt strenger
: Dolma 5 June 2007, 10:05:46
In Jette bestaat er op het gemeentehuis een dienst waar huisbazen zich kunnen wenden voor verhuring van hun appartement. De prijs is dan goedkoper dan in privé. Elders weet ik dat initiatief niet bestaan. je moet wel ziekenkas en of werkloos of zo zijn. Molenbeek Ganshoren en zo mogen er ook aankloppen als huisbaas. Huurders mogen er zich inschrijven en als er iets is zullen ze je verwittigen. Wel de bewijzen meebrengen ech.

Dolma
TinyPortal © 2005-2015