Vierde Wereld Forum

Belgie => Nutsvoorzieningen => : kobaf 20 August 2007, 17:58:12

: Electrabel viseert Greenpeace
: kobaf 20 August 2007, 17:58:12
Electrabel viseert Greenpeace

De algemene centrale van de Socialistische Vakbond onderschrijft een platformtekst waarin Greenpeace, samen met een reeks andere organisaties, oproept om het recht op actievoeren te vrijwaren. Directe aanleiding is de klacht wegens bendevorming die Electrabel tegen de milieuorganisatie indiende na een ludieke actie.

Sociale bewegingen die actie voeren, worden steeds vaker geconfronteerd met klachten buiten proportie. Electrabel diende onlangs klacht in tegen Greenpeace wegens bendevorming nadat de organisatie steenkool voor het Electrabelgebouw had gedropt. Het gerecht schoot prompt in actie: meer dan vijftig medewerkers van Greenpeace werden verhoord en de kantoren van de milieuorganisatie werden getrakteerd op een huiszoeking.

"De klacht wegens bendevorming kan in principe leiden tot de ontbinding van Greenpeace en tot vijf jaar celstraf voor onze activisten", zegt directeur Peter De Smet. "We stellen vast dat het Electrabel niet te doen is om het herstellen van eventuele schade, waartoe we altijd bereid zijn, maar om druk op de ketel te houden in de hoop dat we hen in de toekomst met rust zouden laten. Ze gebruiken de gerechtelijke klachten louter als wapen tegen sociale actie.
In 2002 hebben we een actie in Doel gehouden. Daarvoor hebben we een schadevergoeding gestort, maar die heeft Electrabel tot twee keer toe teruggestort, gewoon om de procedure lopend te houden en ons op die manier constant onder druk te houden."

Ook andere sociale organisaties worden op die manier aangepakt door grote bedrijven. "We hebben een platformtekst klaar waarmee we volgende week duidelijk willen maken dat er grenzen zijn aan de manier waarop het actievoeren bemoeilijkt wordt", zegt De Smet. "Wetten worden steeds vaker misbruikt om het actievoeren en het uiten van de vrije mening te beletten. Een groep uit Luik werd in het kader van de nieuwe antiterreurwetten zes maanden lang afgeluisterd, gewoon omdat ze een manifestatie organiseerde waarvoor ze bovendien de toelating had gekregen."

Volgens Electrabelwoordvoerster Lut Vande Velde wil Electrabel met de klacht vooral het signaal geven aan de eigen medewerkers dat het bedrijf niet bij de pakken blijft zitten. De term 'bendevorming' is volgens Electrabel de correcte juridische definitie voor de gestelde feiten. Dat de energiereus met de klachten vooral druk op de ketel wil zetten, houdt volgens Vande Velde geen steek. (dm)

De Morgen 22/06/2007

http://www.demorgen.be/dm/nl/geld/economie/501246

TinyPortal © 2005-2015