1 mei:
Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Zaken en Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt, heeft in haar 1 mei-toespraak in Antwerpen kritiek geleverd op werkgevers die zich maatschappelijk onverantwoordelijk opstellen.
Ook werkgeversorganisatie Unizo kreeg daarbij een veeg uit de pan. Werkgevers moeten zich voor Van Brempt maatschappelijk verantwoordelijk opstellen. Maar sommige werkgevers vullen die verantwoordelijkheid "erg beperkt" in. Van Brempt noemt enkele voorbeelden: "Als ik zie hoe InBev naar een ander land vertrekt om meer winst te maken. Als ik zie dat een topmanager van een BEL20-bedrijf gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar verdient. Als ik zie dat banken hoge winstmarges verkiezen boven gratis dienstverlening.
Als ik zie dat bedrijven enerzijds beweren dat ze geen mensen vinden, terwijl diezelfde bedrijven hun criteria zo afbakenen zodat kansengroepen niet in aanmerking komen... dan kan ik dat onmogelijk een verantwoorde houding noemen." Die kritiek geldt voor Van Brempt ook voor Unizo. Die organisatie wil de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, maar biedt geen alternatief, zegt Van Brempt. Gisteren/zondag had ook ABVV-topman Xavier Verboven kritiek op de houding van Unizo. Specifiek voor Antwerpen kondigde Van Brempt een sp.a-plan aan dat "meer jobs voor kansengroepen mogelijk moet maken". De sp.a-politica roept onder meer werkgevers, middenveld en werknemers op mee te werken. "Kortom iedereen kan een rol opnemen in de aanloop naar de Antwerpse werkgelegenheidsconferentie in het najaar van 2006".
Wat de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 betreft, stelt Van Brempt dat de Antwerpenaren die dag kunnen kiezen tussen "een stad van wantrouwen" en "een stad met verantwoordelijkheid".
Bron:
Gazet van Antwerpen