http://www.denar.beGrote rol voor gemeenten in strijd tegen jeugdwerklozen.
Zes Limburgse gemeenten krijgen geld van Vandenbroucke en Van Brempt.
Brussel - Dertien steden en gemeenten hebben woensdag een samenwerkingsakkoord getekend met Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke en Vlaams minister van Sociale Economie en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt. Samen willen ze de strijd aanbinden tegen de jeugdwerkloosheid (werkzoekenden jonger dan 25 jaar). Van de dertien gemeenten zijn er niet minder dan zes Limburgse.
Via verschillende actieplannen, die op 1 januari 2006 van start gaan, willen Vandenbroucke en Van Brempt de arbeidsmarkt toegankelijker maken voor jongeren die het door omstandigheden moeilijk hebben om tot die markt toe te treden. Volgens de ministers telt die doelgroep 10.954 jongeren onder de 25 jaar, verspreid over dertien gemeenten en steden.
Die dertien steden en gemeenten die het samenwerkingsakkoord woensdag ondertekenden, zijn Aalst, Antwerpen, Beringen, Genk, Gent, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leuven, Maasmechelen, Mechelen, Oostende en Ronse.
Vaak gaat het om laaggeschoolden, allochtonen en personen die in contact zijn gekomen met criminaliteit. “Deze jongeren zijn vaak moeilijk te motiveren, hebben een gebrek aan zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en onrealistische verwachtingen met betrekking tot werken”, zegt Vandenbroucke.
De samenwerking tussen de dertien steden en de Vlaamse regering is bedoeld om deze jongeren te activeren, om ze te coachen bij hun zoektocht naar werk en om hen jobs op maat aan te bieden. Minister Vandenbroucke trekt twee jaar lang drie miljoen euro uit voor het project, of een financiële steun van 500 euro per jongere per jaar, en met een minimum van een miljoen euro per gemeente. Met de financiële steun kunnen zowel nieuwe acties opgestart worden als bestaande acties uitgebreid worden.
Nu al 1.142 jobs. - De adminsitratie Sociale Economie, die 4,5 miljoen euro op jaarbasis voorziet voor de actieplannen, heeft momenteel al een engagement voor “minimum 1.142 jobs in de sociale economie”, aldus Van Brempt. Die banen worden gespreid over vier luiken, met name de invoegbedrijven, de lokale diensteneconomie, de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de verhoging van de competentie van jongeren.
- 700 jobs zullen volgens Van Brempt gerealiseerd worden in invoegbedrijven (reguliere bedrijven die specifieke taken laten uitvoeren door werknemers uit kansengroepen) die vier jaar lang een tegemoetkoming krijgen in het loon dat ze de aangeworven jongere moeten betalen.
- Daarnaast is het luik diensteneconomie momenteel goed voor 200 jobs in sectoren als kinderopvang, thuiszorg en buurtbeheer.
- Het derde luik, “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” (MVO), wil bedrijven ertoe aanzetten om zich te engageren voor de instroom van jongeren in het bedrijfsleven. Daarvoor doet de administratie Sociale Economie een beroep op de lokale besturen, die jobs of stageplaatsen voor jongeren zullen voorzien en die sociale clausules zullen opnemen in hun aanbestedingspolitiek.
- Het laatste luik concentreert zich op projecten die jongeren stimuleren om hun bekwaamheden te verhogen, zoals de uitbouw van jongerenbekwaamheidscentra waar ze vanuit hun eigen leefwereld klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt.
Belga.
Bron: Het Belang van Limburg, donderdag 22 december 2005.