Vierde Wereld Forum

Belgie => Nutsvoorzieningen => : Bokkerijder 11 February 2006, 13:28:21

: `Sociale´ stroom is dubbel zo duur
: Bokkerijder 11 February 2006, 13:28:21
Vrouw uit Merksem betaalt voor gunsttarief elektriciteit meer dan gewone verbruiker.

Brussel  Mensen met een laag pensioen die recht hebben op een sociaal gunsttarief voor hun elektriciteit, betalen vak veel meer dan `beter gegoeden´ die stroom afnemen tegen de normale marktprijs.  Zo kreeg de gepensioneerde Jeanne Dils, uit Merksem, op de klantendienst van haar elektriciteitsleverancier Essent te horen dat ze `dankzij´ haar sociaal tarief ongeveer dubbel zoveel betaalt.  “Arm zijn is een dure bedoening”, zegt Jeanne cynisch.  Op het kabinet van economieminister Marc Verwilghen en bij de elektriciteitsproducenten geeft men de wantoestand toe.  “Maar we werken aan een oplossing”.

Het sociaal tarief voor elektriciteit is totaal achterhaald.  Dat mocht de gepensioneerde Jeanne Dils in eigen persoon ondervinden.  “Toen we vragen hadden bij de prijzige factuur en gingen informeren bij de klantendienst van Essent vertelde de vriendelijke dame ons doodleuk dat we `dankzij´ ons sociale tarief 13,72 eurocent per kilowattuur betalen.  Omzeggens het dubbele van de normale prijs, die volgens de dame 7,11 eurocent bedraagt”, vertelt Sonny Van Herck, dochter van Jeanne.

Vastgelegd  Onder meer Test-Aankoop bevestigt het verhaal.  “Volgens ons is het sociale `gunsttarief´ in liefst 70 procent van de  gevallen duurder dan het normale markttarief”, aldus Vincent Labarre van Test-Aankoop.  “Het hangt een beeje af van streek tot streek en intercommunale tot intercommunale.  Maar in de buurt van Merksem waar mevrouw woont, is het sociale tarief net het allerduurste.  Inderdaad onwaarschijnlijk”.
Eletriciteitsleverancier Essent betwist weliswaar de cijfers die Jeanne Dils naar voren brengt, maar geeft wel toe dat er dergelijke spijtige gevallen bestaan.  “Dat is niet onze fout.  Het sociaal tarief is vastgesteld door de overheid en wij hebben daar niets over te zeggen.  Dat onze marktprijs daar onder zit, toont juist aan dat wij goedkope elektriciteit leveren.  Waarom wij mevrouw niet ingelicht hebben ?  We kunnen niet voor iedereen het verschil tussen een sociaal en een normaal tarief uitrekenen.  Of het ene of het andere voordeliger is, hangt puur af van je verbruik en dat is niet zo makkelijk te becijferen”.

Liberalisering  Op het kabinet van economieminister Marc Verwilghen geeft men de misstand toe.  “De vastgestelde prijs van het sociaal tarief dateert nog van toen de energiemarkt niet geliberaliseerd was en is wel degelijk achterhaald.  De gewone elektriciteitsprijzen zijn door de concurrentie sinds eind vorig jaar onder het niveau van het sociale tarief gezakt.  En daarom betalen sommige behoeftigen inderdaad meer dan gewone verbruikers”, zegt Emmanuel De Corte van het kabinet Verwilghen.  Maar er is beterschap op komst als we het kabinet mogen geloven.  “De minister wil voor eind dit jaar ene oplossing.  Het sociaal tarief moet opnieuw het laagste zijn en moet automatisch toegekend worden.  Of de gedupeerde mevrouw en alle anderen die een te duur sociaal tarief hadden dan ook met terugwerkende kracht vergoed gaan worden?  Daar vrees ik voor”.

Tekst: Dirk COOSEMANS

Bron: Het Laatste Nieuws, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2006.
TinyPortal © 2005-2015