DEN HAAG - Grote gemeenten ontduiken op grote schaal hun wettelijke plicht om alle daklozen te helpen. Ze maken onderscheid tussen 'eigen' daklozen en die van elders. De laatsten worden verbannen naar andere gemeenten, die ze vaak weer wegsturen.
Daklozen worden ook 'weggepest' door eisen te stellen waaraan ze onmogelijk kunnen voldoen.
Dat stellen advocaten, hulpverleners en de Landelijke Vereniging voor Thuislozen (LVT). Volgens LVT-voorzitter Alberts hebben gemeenten geen zin om voor daklozen te zorgen, omdat het geld kost. Ze krijgen er echter wel geld voor van het rijk. Diverse gemeenten, waaronder Rotterdam en Utrecht, sturen daklozen die geen 'binding' hebben terug naar andere gemeenten.
In Utrecht worden verslaafde daklozen die op straat worden aangetroffen gescreend op hun 'binding'. Als iemand een reclasseringsambtenaar, uitkering of zorgmanager elders heeft, wordt die persoon met behulp van de politie op de trein gezet naar die gemeente. Vaak staan de daklozen de volgende dag weer in Utrecht en worden dan opnieuw teruggestuurd. Rotterdam begint in januari met het uitzetten van 'vreemde' daklozen.
Dat is in strijd met de wetgeving, stelt de Haarlemse advocaat Fischer. Zijn kantoor heeft dit jaar al voor twintig daklozen geprocedeerd. Hij heeft alle rechtszaken die zijn afgerond gewonnen. Volgens de wet moeten grote gemeenten elke dakloze die zich daar bevindt opvang én een uitkering geven. ''Ze proberen hier onderuit te komen door onmogelijke eisen.''
Op aandringen van de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de wetgeving gisteren iets versoepeld. Gemeenten mogen 'vreemde' daklozen uitsluiten van intensieve begeleiding. Maar de laagdrempelige dag- en nachtopvang moet wél voor iedere dakloze toegankelijk blijven.
Rotterdam stelt nu dat in alle opvangcentra intensieve zorg wordt geboden, en dat dus 'vreemde' daklozen mogen worden geweigerd. Ook Utrecht rechtvaardigt haar beleid door die koppeling te leggen.
''Daklozen kunnen straks nergens meer terecht. Elke gemeente kan ze zo weer terugsturen,'' zegt advocate H. Obermans namens de cliëntenorganisatie Movers.
© Het Parool, 24-12-2005
Bron:
http://www.parool.nl/nieuws/2005/DEC/24/bin2.html