Forum > Huisvesting v

Boerderij Castermans gekraakt door buitenlanders

(1/1)

Bokkerijder:

Kraakpand bepaald geen visitekaartje voor Wolder

Maastricht – Het is geen fraai aanzicht, het kraakpand in Wolder.  De voormalige boerderij steekt schril af naast het mooie kerkplein.  In de tuin ligt veel rommel.  Een afgetrapte schoen, deurmat van een auto en een oud fietszadel liggen te samen met puin in het weelderig tierend onkruid.  Een bel is er niet.  Wel een splinternieuw voordeurslot.  Bonken op de deur geeft geen resultaat.

Het valt op dat er geen spandoek aan de gevel van het pand hangt. Zo geven krakers immers doorgaans aan wat hun motivatie tot kraken is.

Talenkennis – “Ze zijn net weg”, zegt een passerende wijkbewoner.  “Vertrokken met hun oude busje.  Een interview, zegt u ?  Dan moet u wel goed uw talen beheersen.  Het zijn allemaal buitenlanders.  Ze spreken iets van Roemeens of zoiets.  Soms komt er een woordje Engels uit.  Het pand was al een hele tijd dicht getimmerd.  Nu zijn de ramen beneden vrij gemaakt.  En…het schijnt dat de gemeente gas, water en licht heeft aangesloten.  Snapt u dat nou meneer?”, vraagt de man.
Een blik door het raam biedt geen vrolijk uitzicht.  Een chaos van stukken inboedel met in het midden een ijskast.  Een half brood ligt op een gehavende stoel.  Even verder hangt een verfrommelde jeans op een leuning van iets dat ooit een bank moet zijn geweest.

Soep – In het plantsoen tegenover de boerderij zijn tuinmannen aan het werk.  Ze zijn in gebrekkig Engels aangesproken. “Hier tussen de struiken stond sierfruit.  De plant was flink gegroeid.  Hoorde hier niet en moest eruit.  Dat vonden de krakers geen goed idee, ze trokken er namelijk soep van.  Nou lekker, hier piesen altijd honden!”.
Naast het pand in Wolder telt Maastricht nog enkele kraakpanden.  Aan de Fort Willemweg ligt de Villa Vendex, er is ook de villa Sphinx en niet te vergeten het gebouw van het voormalige Landbouwbelang.  Dit laatste is gekraakt door kunstenaars die er werken en tentoonstellingen houden.  Ze bezetten deze oude graansilo al sinds voorjaar 2002.  Hun motto is dat panden niet leeg moeten staan, maar gebruikt moeten worden.  Een mooie locatie voor kunstenaars, die toch al zo weinig ateliers kunnen vinden.  Ze noemen deze ruimte, die acht vaste bewoners telt, dan ook een culturele vrijplaats. 
In de jaren zeventig kwam het kraken van panden vaker voor in Maastricht.  Een van de grootste acties wat het kraken van een hoekpand aan de Pieterstraat.  In die tijd bestond de Maastrichtse kraakbond.  De ongeveer zeventig leden van deze organisatie bezette in die tijd zo’n 10 panden in het Maastrichtse.  In februari 2005 brandde een kraakpand aan de Maasmolendijk af.  Tijdens deze brand werd de Maasboulevard afgesloten.

Caspar den Bak

Bron: De Maaspost, woensdag 6 september 2006.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie